Pantanal moerassafari

Wildlife spotten in Noord-Pantanal

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Cuiaba-Pantanal
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: € 1058,- p.p. bij 2 personen

Naar Noord-Pantanal ga je vooral vanwege de grote kans om veel dieren te zien. Het is minder jungle en wat opener: je ziet daardoor potentieel meer dieren en krijgt er echt een outback-gevoel.

Je doorkruist de Pantanal met een lokale gids. Je maakt wandelingen, een boottocht, een kanotocht of tocht te paard. De activiteiten zijn afhankelijk van de weersomstandigheden, maar ook van de belangstelling van de reizigers. En, het kan echt, in de Pantanal heb je kans de jaguar in het wild te zien. Je kunt hiervoor een optionele dagtocht bijboeken (zie de informatie onderaan de pagina). Wil je de Pantanal combineren met het stadje Bonito en zelf rijden, kies dan de bouwsteen 'Pantanal: Ranches en Riviersnorkelen.

Overnachten: 3 nachten in een fazenda (boerderij)
Excursie: alle excursies Fazenda
Transport: vervoer van Cuiaba naar de lodge v.v.
Maaltijden: volpension (ontbijt, lunch, diner)
  • retourvlucht naar Cuiaba

  • drankjes bij de Fazenda

  • fooien

Dag 1: Cuiaba – Pantanal

Afhankelijk van je aankomsttijd word je om 07:30 uur of om 12:00 uur opgehaald op de luchthaven. De reis per 4WD truck naar de Pantanal duurt zo’n twee uur. Een groot deel gaat over de Transpantaneira, de grote ‘snel’ weg door het ruige oosten van Brazilië. Dat klinkt mooi, maar al gauw is de weg niets meer dan een stoffige zandweg en het is behoorlijk hobbelen. Je komt door dorpjes die zo in een Marlboro reclame zouden passen. Daarna vooral door savanneachtig landschap. Onderweg zie je wellicht watervogels, zoals hét symbool van de Pantanal: de Jabiru (soort kraanvogel). Hoe verder je komt, hoe groter de kans ook dat je capibara’s (een soort cavia ter grootte van een varken) of kaaimannen (zo heet de Zuid Amerikaanse krokodil) ziet.

Na ongeveer twee uur zandbijten (droge seizoen) of spatten ontwijken (natte seizoen) kom je bij je accommodatie, een kleine fazenda (boerderij). De ontvangst is heel vriendelijk en informeel. Je hebt een paar uur vrij om te ontspannen of rond te kijken voordat het eten op tafel wordt gezet. Vanaf een steiger kun je met een bamboehengel ook een uurtje gaan vissen. Er komen piranha’s voor en de kans is groot dat je er een vangt. Maar pas op: dit kleine visje kan behoorlijk te keer gaan met een haak in zijn bek. Ook de tanden zien er link uit. Schrik verder niet als je in de tuin achter de boerderij een kaaiman aan de ketting ziet liggen, ze worden hier een beetje als huisdier beschouwd.

‘s Avonds kun je je eigen visvangst voorgeschoteld krijgen in gegrilde vorm, met rijst en gebakken banaan. Als de vangst qua maat tegenvalt, wordt er een soepje van getrokken.

 

De fazenda waar je verblijft is nog in werking en je krijgt dan ook een kijkje in het boerenleven. Je kamer heeft een douche/toilet, air conditioning. Er is zelfs een zwembad en volleybalveld je kunt er op de fiets op uit trekken.

Dag 2-3 Noord-Pantanal

In de Pantanal heb je geen wekker nodig. Het klik-klak geluid van vogels (chacaltayas) en het gekrijs van papagaaien wekken je al rond de klok van zes. Zo vroeg in de ochtend zijn de dieren het actiefst en de Pantanal op zijn mooist. Tijdens de regentijd overstromen de rivieren en wordt het landschap meer moerassig. Als dan de droge tijd aanbreekt, blijven modderpoelen en meertjes over waar veel voedsel is en dieren goed kunnen overleven. Dat dit één groot wildreservaat is, kun je zien aan de grote hoeveelheden vis, kaaimannen, anaconda’s en watervogels. Ook meer zeldzame dieren zoals het gordeldier, de poema’s of jaguar hebben hier hun leefgebied. Of je ze ook daadwerkelijk zult zien is een kwestie van (veel) geluk.

Afhankelijk van het jaargetijde waarin je de Pantanal bezoekt en van hoe drassig het landschap is, kun je te voet, te paard of per kano de Pantanal in. Je gaat op zoek naar apen, kaaimannen, anaconda’s, macaws (ara’s), toekans, herten, coati’s (neusbeertje), miereneters, tapirs en heel veel andere dieren. Daarbij zie je ook een variëteit in plantenleven.

Heb je nooit paardgereden, geen probleem, de paarden in de Pantanal zijn gewend aan onervaren ruiters. De rit gaat door bossen, moerassen en steppes, de paarden waden door riviertjes en natuurlijk de modder.

Een heel ander perspectief op de natuur heb je vanaf het water, bijvoorbeeld in een kano. Vanaf de rivier kom je dicht bij kaaimannen, ibissen, aalscholvers, jabiru’s etc.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Verlenging inclusief jaguars spotten

Reissom: € 1854,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: overnachtingen o.b.v. volpension, luchthaventransfers, excursies met Engelssprekende gids

Wil je de kans op het zien van jaguars vergroten, dan kun je je verblijf met een nacht verlengen. Op de extra dag in de Pantanal trek je er per boot een volle dag op uit om jaguars te spotten. Zo heb je de kans op diep het gebied in te trekken, waar de jaguars leven. De gids is op de hoogte van hun laatste verblijfplaats waardoor de kans op het spotten ervan groot is. Het zijn echter wilde dieren, waardoor we het zien van jaguars niet kunnen garanderen.

Welke optie wil je aanvragen?

Pantanal moerassafari
Verlenging inclusief jaguars spotten
x

Verstuur je reisplan