natuurreizen brazilie chapada diamantina

Op pad in de diamantcanyon

Chapada Diamantina

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Salvador
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Activiteit: activiteiten programma met gids
Reissom: € 674,- p.p. bij 2 personen

✔ Binnenland van de staat Bahia met rivieren, watervallen en tafelbergen
✔ Vanuit Lencois trek je twee dagen met een gids de heuvels in
✔ Geschikt voor geoefende maar ook voor minder geoefende 'hikers'.
✔ Lencois, vroeger vooral bewoond door goud- en diamantzoekers
✔ Een busrit van 6 uur tussen Salvador en Lençois

Overnachten: 2 nachten in een koloniale pousada
Excursie: tours met engelstalige gids
Transport: transfer van hotel Salvador naar busstation, dagbus naar Lencois en nachtbus terug
Maaltijden: 2 x ontbijt
  • entreegelden: afhankelijk van welke plekken je bezoekt (zo’n 10 euro p.p.)

  • maaltijden naast het ontbijt

  • fooien

  • ontbijt tijdens je busreis

brazilie lencois uitzichtDag 1 – Salvador – Lencois

Je wordt in de ochtend naar het busstation van Salvador gebracht. Hier stap je een lijnbus die in zes uur rechtstreeks naar Lencois rijdt. Het landschap wat onderweg aan je voorbij zoeft wordt bepaald door grote veeboerderijen en suikerrietplantages.

In de middag ben je nog vrij in Lencois, een stadje dat gesticht is na de ontdekking van diamanten in de streek. Wanneer je wandelt door de kleurrijke straten kom je langs galerieën, winkeltjes en restaurants met gezellige terrassen.

Je overnacht in een comfortabele koloniale pousada met eigenzinnige kleurtjes en ornamenten. Omdat je pousada op een heuvel ligt, heb je vanuit de tuin een weids uitzicht over het dorpje. In de tuin heb je een grote kans om kolibries te zien rondfladderen. Ook heeft het een zwembad. We vonden het een prettige plek om bij te komen van de reis.

brazilie chapada diamantinaDag 2 – Chapada Diamantina

Na je ontbijt word je opgehaald voor je eerste dagtocht door het park van Chapada Diamantina. In dit park kom je overal ravijnen tegen, watervallen, grotten, rivieren en vennen waar je kunt zwemmen. De afgesleten rotsen en bergen van de Chapada doen denken aan de Grand Canyon in Amerika, maar dan groener. Overal hoor je vogels en het geruis van watervallen.

Het is tijd om je wandelschoenen aan te trekken. Bij zonsopgang vertrek je voor een wandeling langs de rivier Lencois. Je brengt de gehele dag met een gids in een klein groepje door. Dat de gids uit Lencois komt, merk je als hij al groetend door het dorpje wandelt. Tijdens je wandeling langs de bedding van de brede rivier kom je verschillende watervallen tegen. Vergeet niet je badkleding aan te trekken, want bij sommige watervallen kun je prima zwemmen in de vrije natuur. Soms is het even klauteren, maar je tocht door de jungle wordt dan ook wel beloond met een weids uitzicht over de groen begroeide heuvels in de omgeving. Ook laat de gids je plekken zien, waar vroeger diamanten gezocht werden. Tegen beter weten in, probeerden we nog een twinkelend steentje te vinden. In de loop van de middag ben je weer terug in je pousada, waar het na je wandeling, prettig bijkomen is in de tuin.

brazilie lencois blauwe grotDag 3 – Lencois – Salvador

Na je ontbijt vertrek voor een dagtocht in de omgeving van Lencois. Zorg dat je koffer is ingepakt en geef deze bij de receptie af. Omdat je vanavond op doorreis gaat, moet je ’s ochtends namelijk al wel uitchecken van je kamer. Op zo’n twee uur rijden van Lencois liggen verschillende grotten. Je wandelt vandaag door donkere gangen waar de druipende stalactieten en stalagmieten een mystieke sfeer krijgen als je er met de een lichtje op schrijnt. Ook kun je helderblauw water bewonderen, die wordt veroorzaakt door de bijzondere lichtinval in de grot. Het zicht is zo helder dat het bijna niet op water lijkt. Ook bezoek je een grot waar je, via een gangenstelsel doorheen kunt snorkelen. Dobber hier rustig rond om de rotsformaties onder water te bekijken.

brazilie chapada gids uitzichtNa de lunch brengt je gids je naar de berg Pai Incaio, een bekende Tafelberg in de omgeving. Hoewel de auto je vrij dicht bij het plateau brengt, is het nog een klein stukje klimmen voordat je de top bereikt. We vonden het plateau op een maanlandschap lijken begroeid met tropische planten. In de omgeving zie je begroeide rotsformaties die miljoenen jaren geleden, met veel geweld, uit elkaar gescheurd zijn. We hebben hier op ons gemak gezeten om het uitzicht op ons in te laten werken. Omdat je hier aan einde van de dag bent, zie je de zon langzaam zakken, terwijl een magische gloed de horizon overneemt.

Aan het begin van de avond ben je weer terug in je pousada, zodat je nog even kunt douchen en eten, voordat je vanavond met de bus naar Salvador reist. Om ongeveer 22:30 uur reis je op eigen gelegenheid naar het busstation waar je om 23:30 uur vertrekt naar Salvador. Na drie dagen lopen neem je niet alleen een stukje Chapada Diamantina mee in je hart maar waarschijnlijk ook wel in je voeten.

brazilie chapada capaovalleiDag 4 – Salvador, vertrek

In de vroege ochtend kom je terug op het busstation in Salvador, waar de tour eindigt.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Diamant Canyon: Een stapje verder

Reissom: € 1112,- p.p. bij 2 personen
Inbegrepen: 3 nachten in een hotel, 1 nacht bij mensen thuis, 3 daagse trekking inclusief maaltijden, transfers, gids en excursies.

Op zoek naar een sportieve invulling van je verblijf in de Diamant Canyon? Dan is dit een alternatief waarmee je net een stapje verder gaat. Je verblijft bij een lokale familie en maakt pittige wandeltochten.

Je overnacht in je hotel in Lencois en start na een transfer je meerdaagse trekking. Je wandelt door de uitgestrekte Capão Vallei. Hier zie je kronkelende rivieren door een groen en heuvelachtig landschap. Langs kleurrijke bloemen stijg je tot een hoogte van 1500 meter. Dit is het startpunt voor de bruisende waterval waarlangs je weer naar beneden loopt. Na een frisse duik ga je naar je comfortabele berglodge voor vannacht.

De wandelschoenen gaan weer aan voor een flinke tocht door de Pati Vallei. De omgeving is vergelijkbaar maar blijft indrukwekkend; weidse uitzichten op rivieren en berglandschap. Onderweg zie je bloeiende bromelia’s en orchideeë.

Na deze stevige trekking kunnen je vermoeide voeten omhoog bij Señor Wilson en Dona Maria. Zij bereiden een typisch Braziliaanse maaltijd voor. Je verblijf voor deze nacht is primitief, maar geeft je een goed beeld van hun levenswijze. De rest van de avond kun je uitrusten en genieten van het landschap.

De laatste wandeldag is minder pittig. Je volgt een pad van de inheemse bevolking richting de Cachoeirão Vallei. Vind wat afkoeling door pootje te baden in de Pati rivier. Je wordt teruggebracht naar Lencois voor je laatste nacht.

Welke optie wil je aanvragen?

Op pad in de diamantcanyon
Diamant Canyon: Een stapje verder
x

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan