Leven van een BraziliaanEen dag uit het leven van de Braziliaan?

Met Riksja Brazilië reis je op een manier die we ook zelf het leukst vinden; een manier waarop je echt een nieuw land en een bijzondere levenswijze leert kennen. En wie kan je hier meer over leren dan de Braziliaan zelf? Wanneer we te gast zijn in zijn land, willen we dan ook graag weten wat voor hem of haar belangrijk is.

Vers uit het vliegtuig zet je je eerste stappen op het strand van Copacabana. Om je heen zie je cariocas, inwoners van Rio, in krappe broekjes en kleine bikinietjes flaneren met een koude cerveja in de hand. Joviale gebaren en schaterlachen, Rio is zien en gezien worden. Genietend van de zon, het leven en elkaar.

Brazilië is als grootste land van Zuid Amerika bijna een continent op zich. Maar hoe divers de bewoners ook zijn, iedereen voelt zich Braziliaan. Hartelijk, uitbundig en sociaal. Je gaat niet alleen naar de winkel om een brood te kopen, maar vooral om te vragen hoe het met de bakker gaat, met zijn vrouw en zijn kinderen en wat hij van de wedstrijd van gisteravond vond. En wees niet verbaasd als een rustig parkje ineens verandert in een bruisende dansvloer door de komst van een sambaband. Brazilianen grijpen iedere gelegenheid aan om spontaan een feestje te bouwen.
Hoewel Brazilianen hard werken – velen hebben meerdere baantjes om de eindjes aan elkaar te knopen – hebben ze een relaxte instelling. Ze zijn rustig een half uur te laat of komen simpelweg niet opdagen. Het excuus? Het regende toch? Als het vandaag niet lukt, dan morgen wel: ‘tudo da certo no final’, morgen wordt alles beter.

brazilie voetbal fan meisjeBraziliaanse passie: família, futebol e festa

Familie komt voor Brazilianen op de eerste plaats. Opa’s, oma’s, tantes en ooms wonen bij gezinnen in en zelfs het dienstmeisje kan zo met een familie verbonden raken dat ze er deel van gaat uitmaken. Tijdens onze bouwsteen Pantanal: ranches en riviersnorkelen verblijf je in een pousada die door een familie gerund wordt en maak je zelf het familieleven mee.
Brazilianen maken ook graag nieuwe vrienden en zijn dus heel belangstellend (en nieuwsgierig!) naar onbekenden. Maar een uitnodiging van die aardigecarioca om samen een cafezinho, een kopje koffie, te drinken, maakt je nog niet zijn beste vriend. Er is heel wat voor nodig om tot de inner circle van een Braziliaan door te dringen.

Brazilië ademt voetbal. Iedereen heeft er verstand van en iedereen weet hoe het beter kan. Brazilianen geloven dat hun voetbalspel uniek is in de wereld, beïnvloed door samba en capoeira, en het wordt gespeeld en bekeken met bijna religieuze toewijding. Groengele vlaggetjes hangen uit de ramen en families en vrienden verzamelen zich rond hun televisies op straat om samen de wedstrijden de kijken. Toen Brazilië voor de vijfde keer de wereldbeker won, werd er een nationale feestdag afgekondigd. Voetbal is de Braziliaanse droom: straatjongens in de favela’s van de grote steden hopen op een dag door te breken als voetbalster, in de voetsporen van hun eigen Pelé en Ronaldinho. Als je je ook graag laat aansteken door het Braziliaanse voetbalvirus, kun je tijdens je verblijf in Rio een bezoek brengen aan het beroemde Maracañastadion en een wedstrijd bijwonen.

brazilie capoeira band dansOp pleintjes, in steegjes, op de boulevard, overal in Brazilië hoor je de zwoele ritmes van de samba. Zelfs de stijfste Nederlandse hark kan niet stil blijven staan op de Braziliaanse muziek. De Brazilianen zelf zijn zingend en dansend geboren en hebben altijd wel een goed excuus voor een feestje. Met name in de straten van Salvador word je overspoeld door exotische ritmes en loop je drumgroepen tegen het lijf die op de Avenida Contorno of in de Boca do Rio repeteren.
Wanneer je de tonen hoort van de berimbau, een snaarinstrument gemaakt van een kalebas, ben waarschijnlijk in de buurt van capoeira-dansers. Capoeira is een mix van vechtsport, acrobatiek en dans. Oorspronkelijk een fysieke uitlaatklep van de slaven, nu een spannend spel waarin de dansers elkaar uitdagen, scherp houden en proberen af te troeven. Wil je zelf je heupen losgooien op de Braziliaanse sambabeats? We kunnen een avondwandeling met gids voor je regelen tijdens je bezoek aan Salvador.

brazilie leven van familiaAls je naar een verre bestemming reist kom je al snel terecht in een compleet andere cultuur. Je ruikt andere geuren en ziet verschillende gezichten en kleuren op straat. Vaak is het even aftasten hoe je de lokale bevolking het beste kunt benaderen, want overal gelden weer andere omgangsvormen. Zo vinden Brazilianen het heerlijk om te klagen over alles wat er mis is met hun land: politiek, klimaat en criminaliteit, maar stellen ze het niet op prijs als een buitenstaander eens even gaat vertellen hoe het allemaal beter kan. Want uiteindelijk is de Braziliaan trots op zijn afkomst en zijn identiteit: een mix van Europanen, Afrikanen en indianen. Omdat Brazilianen zelf zo divers zijn, worden nieuwkomers in Brazilië gezien als een verrijking van de cultuur en met open armen en een gezonde dosis nieuwsgierigheid ontvangen.

brazilie carnaval rioTijd voor een feestje

Breng je in december een bezoek aan Rio, dan voel je het al bruisen: op de radio is het samba voor en samba na. Kom je een paar weken voor carnaval in Brazilië dan kun je er echt niet meer om heen: kranten wijden hele pagina’s aan de voorbereidingen van het feest en sambascholen rijden met geluidswagens door de straten. Niets functioneert nog, behalve de organisatie van de sambascholen die het hele jaar hun energie hebben gestoken in dit feestje.
Carnaval is dan ook een uiting van de Braziliaanse identiteit; jong, oud, rijk en arm danst, drinkt en flirt er op los. Er wordt niet geslapen, dat kan altijd nog, er wordt vanuit de tenen gefeest. Carnaval geeft Brazilianen de kans om problemen voor een week volledig te vergeten en zich onder te dompelen in zorgeloze, uitbundige feestvreugde. Als je zelf een keer het carnaval in Rio wilt meemaken, stuur ons dan een mailtje.

Vragen?

Bel of mail ons gerust of stel nu je eigen Brazilië reis samen.