Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  Info

  Openingstijden:

  Maandag – vrijdag van 09:00-17:30 uur
  Zaterdag van 10:00-17:00 uur

  Brazilië klimaat - pantenalBeste reistijd Brazilië

  Informatie over het klimaat in het land

  Met Brazilië online reis je van bruisend Rio naar ongerepte regenwouden, brullende watervallen en naar hobbelige straatjes in koloniale stadjes. In Salvador vind je een mengelmoes van de Afrikaanse, Indiaanse en Portugese cultuur en bij een tropisch palmenstrand verblijf je in een kleurrijke pousada.

  Op deze site staan bouwstenen waarmee je je eigen Brazilië rondreis samenstelt. Liever een complete individuele rondreis? Kijk dan bij het rondreizenoverzicht. Onze ervaren Brazilië reisspecialisten adviseren je graag over de mogelijke routes. Zij hebben veel reiservaring, kennen de bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Voor een sfeerimpressie van de kleinschalige accommodaties kun je alvast hier kijken.

  Voor een bezoek aan Brazilië is het belangrijk om te weten wat voor weer je kunt verwachten. Op deze pagina vind je hier meer info over.

  brazilie amazone

  Lekker weer in Brazilië?

  We kunnen je meteen gerust stellen: Brazilië kun je het hele jaar bezoeken en je badkleding kan mee!

  Het grootste deel van Brazilië ligt in de tropen. In het noorden van het land vertonen de temperaturen hierdoor erg weinig variatie; het is er het hele jaar door warm. Hoe verder naar het zuiden, hoe meer temperatuurverschillen, maar toch blijven ze gering in vergelijking met Europa.

  In het zuiden is maart – november droog en december – februari vochtig. Tijdens de Braziliaanse winter (juni tot september) is het weer in Rio en omgeving te vergelijken met Noord Europa in de zomer. De (regen-)woudgebieden Pantanal en de Amazone, het woord zegt het al, zijn hele jaar warm en vochtig. Ook in het tropische noordoosten van Brazilië luistert het niet nauw: er zijn hier twee jaargetijden maar daar merk je nauwelijks wat van; de gemiddelde temperatuur is het hele jaar door 23° tot 27°C.

   

  brazilie koloniaal

  Klimaat Zuid-Brazilië:

  Maart tot november is het droge seizoen, december tot februari zijn vochtig. In de avonden van juni tot september kan het koel worden, tot °5 C. Een trui en lichte winterjas zijn dan soms nodig.

  Tijdens de Braziliaanse winter (juni tot september) zijn de weersomstandigheden in Rio en omgeving te vergelijken met die van Noord Europa in de zomer: er zijn bewolkte dagen met regen, maar ook perioden met veel zon. Ga je verder naar het zuiden, dan wordt de temperatuur in die periode lager.

   

   

  brazilie lokalen in bootKlimaat in het binnenland van Brazilië:

  De Pantanal en de Amazone kunnen het hele jaar bezocht worden:

  Amazone: De beste tijd voor een bezoek is juli en augustus, maar zoals het een regenwoud past, is de Amazone toch het hele jaar heet en vochtig. Meestal valt er in de namiddag een flinke regenbui. De ochtenden en vroege middagen zijn dus meestal zonnig.

  De Pantanal is erg heet in de zomer (november tot februari), met temperatuur die de 40°C. overschrijden. De meeste regen valt van december tot maart. Het droge seizoen van april/mei tot oktober is de beste periode om dieren te zien. De temperatuur zakt hartje winter (juni, juli) zelden onder 20°C.

   

  brazilie regio strandKlimaat aan de kust:

  Het tropische noordoosten van Brazilië kent twee jaargetijden maar daar merk je nauwelijks wat van. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar door 23° tot 27°C. Van januari tot juni kan het gebeuren dat er een verdwaalde regenbui valt, overigens lekker verkoelend. Langs de kust is de luchtvochtigheid vrij hoog en de zon is er fel. Tegelijkertijd maakt de zeewind het direct aan zee meestal heel aangenaam toeven. Op de paradijselijke eilandengroep Fernando de Noronha, op 1 uur vliegen van het vasteland van Brazilië, loopt het droge seizoen van augustus tot april. De beste duiktijd is juli tot november en tussen november en mei leggen zeeschildpadden hun eieren op het strand. Het regent er veel van april tot juli. Dan is de vegetatie tropisch groen.

   

  Gemiddelde maximum Temperatuur

  Region Jan Feb Mar Apr May Jun
  Rio de Janeiro
  30
  30
  29
  27
  26
  25
  Foz do Iguaçu
  32
  32
  31
  27
  24
  22
  Amazone
  31
  31
  31
  31
  31
  31
  Pantanal
  33
  33
  33
  33
  32
  31
  Salvador/Recife
  31
  31
  31
  29
  28
  27
  Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
  Rio de Janeiro
  24
  25
  25
  26
  27
  29
  Foz do Iguaçu
  23
  24
  26
  28
  30
  32
  Amazone
  32
  33
  33
  33
  32
  32
  Pantanal
  32
  34
  34
  34
  31
  32
  Salvador/Recife
  26
  27
  28
  29
  29
  30

  Betekenis van de symbolen

  zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan

  Brazilianen zelf hebben zomervakantie tussen december en februari. Wil je in die periode (waarin Nieuwjaar en Carnaval vallen) naar Brazilië, plan dan je reis op tijd want het is de drukste periode.

  Heb je al zin gekregen in een reis naar Brazilië?
  Op de volgende pagina vind je meer informatie over het plannen van een rondreis:
  ‘Hoe plan je je reis door Brazilië?’
  Stel je eigen reis samen met bouwstenen
  korte Brazilië reizen of Brazilië rondreizen