Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   Brazilië klimaat - pantenalBeste reistijd Brazilië

   Informatie over het klimaat in het land

   Met Riksja Brazilië reis je van bruisend Rio naar ongerepte regenwouden, brullende watervallen en naar hobbelige straatjes in koloniale stadjes. In Salvador vind je een mengelmoes van de Afrikaanse, Indiaanse en Portugese cultuur en bij een tropisch palmenstrand verblijf je in een kleurrijke pousada.

   Op deze site staan bouwstenen waarmee je je eigen Brazilië rondreis samenstelt. Liever een complete individuele rondreis? Kijk dan bij het rondreizenoverzicht. Onze ervaren Brazilië reisspecialisten adviseren je graag over de mogelijke routes. Zij hebben veel reiservaring, kennen de bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Voor een sfeerimpressie van de kleinschalige accommodaties kun je alvast hier kijken.

   Voor een bezoek aan Brazilië is het belangrijk om te weten wat voor weer je kunt verwachten. Op deze pagina vind je hier meer info over.

   brazilie amazone

   Lekker weer in Brazilië?

   We kunnen je meteen gerust stellen: Brazilië kun je het hele jaar bezoeken en je badkleding kan mee!

   Het grootste deel van Brazilië ligt in de tropen. In het noorden van het land vertonen de temperaturen hierdoor erg weinig variatie; het is er het hele jaar door warm. Hoe verder naar het zuiden, hoe meer temperatuurverschillen, maar toch blijven ze gering in vergelijking met Europa.

   In het zuiden is maart – november droog en december – februari vochtig. Tijdens de Braziliaanse winter (juni tot september) is het weer in Rio en omgeving te vergelijken met Noord Europa in de zomer. De (regen-)woudgebieden Pantanal en de Amazone, het woord zegt het al, zijn hele jaar warm en vochtig. Ook in het tropische noordoosten van Brazilië luistert het niet nauw: er zijn hier twee jaargetijden maar daar merk je nauwelijks wat van; de gemiddelde temperatuur is het hele jaar door 23° tot 27°C.

    

   brazilie koloniaal

   Klimaat Zuid-Brazilië:

   Maart tot november is het droge seizoen, december tot februari zijn vochtig. In de avonden van juni tot september kan het koel worden, tot °5 C. Een trui en lichte winterjas zijn dan soms nodig.

   Tijdens de Braziliaanse winter (juni tot september) zijn de weersomstandigheden in Rio en omgeving te vergelijken met die van Noord Europa in de zomer: er zijn bewolkte dagen met regen, maar ook perioden met veel zon. Ga je verder naar het zuiden, dan wordt de temperatuur in die periode lager.

    

    

   brazilie lokalen in bootKlimaat in het binnenland van Brazilië:

   De Pantanal en de Amazone kunnen het hele jaar bezocht worden:

   Amazone: De beste tijd voor een bezoek is juli en augustus, maar zoals het een regenwoud past, is de Amazone toch het hele jaar heet en vochtig. Meestal valt er in de namiddag een flinke regenbui. De ochtenden en vroege middagen zijn dus meestal zonnig.

   De Pantanal is erg heet in de zomer (november tot februari), met temperatuur die de 40°C. overschrijden. De meeste regen valt van december tot maart. Het droge seizoen van april/mei tot oktober is de beste periode om dieren te zien. De temperatuur zakt hartje winter (juni, juli) zelden onder 20°C.

    

   brazilie regio strandKlimaat aan de kust:

   Het tropische noordoosten van Brazilië kent twee jaargetijden maar daar merk je nauwelijks wat van. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar door 23° tot 27°C. Van januari tot juni kan het gebeuren dat er een verdwaalde regenbui valt, overigens lekker verkoelend. Langs de kust is de luchtvochtigheid vrij hoog en de zon is er fel. Tegelijkertijd maakt de zeewind het direct aan zee meestal heel aangenaam toeven. Op de paradijselijke eilandengroep Fernando de Noronha, op 1 uur vliegen van het vasteland van Brazilië, loopt het droge seizoen van augustus tot april. De beste duiktijd is juli tot november en tussen november en mei leggen zeeschildpadden hun eieren op het strand. Het regent er veel van april tot juli. Dan is de vegetatie tropisch groen.

    

   Gemiddelde maximum Temperatuur

   Region Jan Feb Mar Apr May Jun
   Rio de Janeiro
   30
   30
   29
   27
   26
   25
   Foz do Iguaçu
   32
   32
   31
   27
   24
   22
   Amazone
   31
   31
   31
   31
   31
   31
   Pantanal
   33
   33
   33
   33
   32
   31
   Salvador/Recife
   31
   31
   31
   29
   28
   27
   Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
   Rio de Janeiro
   24
   25
   25
   26
   27
   29
   Foz do Iguaçu
   23
   24
   26
   28
   30
   32
   Amazone
   32
   33
   33
   33
   32
   32
   Pantanal
   32
   34
   34
   34
   31
   32
   Salvador/Recife
   26
   27
   28
   29
   29
   30

   Betekenis van de symbolen

   zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan

   Brazilianen zelf hebben zomervakantie tussen december en februari. Wil je in die periode (waarin Nieuwjaar en Carnaval vallen) naar Brazilië, plan dan je reis op tijd want het is de drukste periode.

   Heb je al zin gekregen in een reis naar Brazilië?
   Op de volgende pagina vind je meer informatie over het plannen van een rondreis:
   ‘Hoe plan je je reis door Brazilië?’
   Stel je eigen reis samen met bouwstenen
   korte Brazilië-reizen of Brazilië-rondreizen