brazilie reis iguacu waterval

brazilie reis iguacu watervalVisum, geld en andere weetjes

Brazilië reizen: algemene informatie

Met Riksja Brazilië reis je van het bruisende Rio naar de ongerepte Amazone en brullende watervallen. Vervolgens rijd je met huurauto naar kinderkopstraatjes in koloniale goudstadjes en in Salvador voel je een mengelmoes van de Afrikaanse, Indiaanse en Portugese cultuur. Brazilië beschikt over meer dan achtduizend kilometer strand, maar tussen al deze plekken kiezen wij voor rustige vissersdorpen en kleurrijke pousada’s met hangmatten. Sambamuziek weerklinkt uit de strandbarretjes en met een beetje geluk spot je in de verte opspringende dolfijnen.

Doormiddel van onze bouwstenen kun je je eigen Brazilië rondreis samenstellen. Liever een complete individuele rondreis? Kijk dan bij ons rondreizenoverzicht.

Op deze pagina vind je meer algemene informatie over Brazilië. Wil je aan de slag gaan met het samenstellen van jouw eigen ideale Brazilië rondreis? Kijk dan op ‘Hoe plan je je reis door Brazilië?’ of neem contact op met onze ervaren Brazilië reisspecialisten.

 

Praktische informatie

Morro straatbeeld Brazilie - Informatie Tijdsverschil:

In de zomer is het 5 uur vroeger dan in Nederland, in de winter 3 uur (in Brazilië is het dan zomertijd). Gedurende een korte, tussenliggende periode is het tijdsverschil 4 uur.

Voltage:

In Brazilië heb je 220 volt. Een adapter is nodig want er zijn verschillende stopcontacten.

Bellen:

Het landnummer van Brazilië is 55. Vanuit Brazilië bellen: sinds de privatisering moet je eerst kiezen via welke aanbieder je belt. Voor internationaal 00080, dan aanbieder, dan de rest. Vraag voor mobiele telefonie je provider voor de juiste informatie. KPN,Orange en T-mobile hebben ontvangst. Om met een Nederlandse mobiel te kunnen bellen heb je wel een mobiel nodig met trial band.

Internet:

Overal tref je internetcafés, prijs ca. €2,50 per uur. Via Internet bellen is goedkoop!

 

Drinkwater Brazilie Drinkwater in Brazilie

Water uit de kraan kun je in Brazilië niet drinken, flessen water ‘com gãs’ of ‘sem (zonder) gãs, zijn overal te krijgen (let op dat ze nog dicht zijn). Veel drinken is het devies.

Taal

Opmerkelijk is dat in Brazilië, met een oppervlakte zo groot als Europa, slechts één taal gesproken wordt; Braziliaans Portugees (Portugees met een accent). De kennis van andere talen is miniem. Weinig Brazilianen spreken Engels, Duits of Spaans. Zelfs in betere hotels en in banken kan het gebeuren dat niemand Engels spreekt. Een taalgidsje komt je zeker van pas op vakantie in Brazilië.

 

Airport Brazilie - MuziekPaspoort/ Visum informatie

Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig wanneer je in het bezit bent van een geldig paspoort en niet langer dan drie maanden in het land blijft. Bij binnenkomst in het land krijg je in het algemeen een toeristenstempel voor een verblijf van maximaal 30 dagen. Blijf je langer, dan kun je dat bij binnenkomst zeggen en krijg je een stempel tot maximaal 90 dagen. Als je op vakantie gaat naar Brazilië moet je in het bezit zijn van een paspoort dat bij aankomst in Brazilië nog minimaal 6 maanden geldig is. Wanneer je vakanties in andere landen in Latijns Amerika hebt gevierd en daarna doorreist naar Brazilië, moet je bovendien een vaccinatiebewijs tegen gele koorts bij je dragen. Zie hiervoor ook: gezondheid.
Heb je geen Nederlands paspoort, maar een paspoort uitgegeven door een ander land, informeer dan bij de ambassade/het consulaat van dat land wat de regelingen zijn tussen dat land en Brazilië.

Kinderen hebben eigen paspoort nodig:

Vanaf 26 juni 2012 moeten ook kinderen een eigen reisdocument hebben. Vanaf dat moment kunnen zij niet meer worden bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn vanaf die datum niet meer geldig.

Vliegen via of naar Amerika:

Als je reist naar of via de USA, dan dien je voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in te vullen op deze website. Het invullen duurt ca. een kwartiertje en wij adviseren je dit minimaal 2 weken voor vertrek te doen. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver kun je geweigerd worden op je vlucht(en). Je krijgt via deze site ook een melding als het allemaal akkoord is.

 

Brazilie valuta - Braziliaanse ReaalGeld

De lokale valuta in Brazilië is de Braziliaanse Reaal (afkorting: BRL), de waarde is € 0,32 (oktober 2014, zie omrekenen-valuta). Veel betalingen kun je ook in US dollars doen, het is dus handig deze mee te nemen, bij voorkeur cash en in kleine coupures (20 dollar biljetten). Biljetten moeten echter wel heel, schoon en niet beschreven zijn, men is hier heel strikt mee.

Je kunt op veel plaatsen met je credit card betalen (vooral Visa, maar ook Master, Amex en Diners). Dit kost bijna altijd circa 8 tot 10 % aan commissie. Beter is het dan ook geld uit de muur te halen en dan te betalen. Dit kan met je credit card, maar Banco do Brasil, HSBC en Citibank kom je vaak tegen in de grote steden en hebben geldautomaten die ook Cirrus/Maestro (= je pinpas) accepteren. Je kunt US dollars en lokale valuta uit de automaten halen.

 

Pinautomaat reis Brazilie

Soms vind je een pinautomaat in de supermarkt, handig!

Fooien

In de duurdere restaurants is service inclusief, in de goedkope niet maar men verwacht geen fooi, een beetje afronden is prima. Taxichauffeurs geef je geen fooi, gewoon goede prijs afspreken. Op trekkings geef je wel fooi aan de gids/drager/kok enzovoorts.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

 

Veiligheid

Zelf hebben we in Brazilië nooit vervelende dingen meegemaakt, maar daar waar armoede is en toeristen komen, vind je altijd dieven en sjoemelaars. Zo ook in Brazilië. Denk gewoon logisch na en ga bijvoorbeeld niet met veel geld op zak en een grote camera om je nek ’s avonds op de Copacabana wandelen. Laat gouden armbanden, halskettingen, oorbellen e.d. gewoon thuis en laat geld, camera of zelfs je rugzak nooit rondslingeren, ook niet een minuutje. Neem zo min mogelijk waardevolle spullen mee naar het strand en leg je tas met spullen niet achter je, maar ga er met je hoofd op liggen. Stop je geld onzichtbaar onder je kleren (in een ritsriem of in een geldzakje om je nek). Laat altijd zoveel mogelijk spullen achter in het hotel, ook tijdens meerdaagse trips.

 

Tam vliegtuigen Brazilie vakantieVervoer in Brazilië zelf

Wanneer je je oriënteert op een vakantie in Brazilië, kom je al gauw tot de ontdekking dat de afstanden in Brazilië doorgaans te groot zijn om alle trajecten over land af te leggen. Voor de interstedelijke afstanden is een binnenlandse vlucht de meest voor de hand liggende keus.

Het binnenlandse vliegnet in Brazilië is van hoog niveau en je kunt binnenlandse vluchten al vooraf in Nederland boeken. Wie meerdere binnenlandse vluchten maakt, heeft bijna altijd voordeel bij een Airpass. Kijk voor meer informatie over Airpassen en voorwaarden op de vluchtpagina.

 

 

 

Bus BrazilieBussen

Over land is de bus het eerst aangewezen vervoermiddel. De trein speelt geen rol in Brazilië. Riksja Brazilië maakt gebruik van twee soorten busvervoer: langeafstandsbus (executivo) en normaal (convencional). De langeafstandsbussen zijn uitstekend. Ze rijden volgens schema, zijn comfortabel, schoon en uitgerust met verstelbare stoelen, airco, toilet en tv om de reis zo prettig mogelijk te laten verlopen. Je krijgt er eigenlijk eenzelfde service als in een vliegtuig.
De busrit van Salvador naar Lencois in de bouwsteen Pad door de diamantcanyon is een convencional bus. Deze zijn wat minder luxe maar hebben bijvoorbeeld nog steeds een toilet aan boord. Busplaatsen worden altijd door Riksja Brazilië vooraf gereserveerd. Dit is ook nodig omdat bussen vaak maar enkele keren per dag gaan en snel vol zitten. Busstations worden goed bewaakt. Er loopt altijd politie rond en er is een informatiebalie. Op de perrons kun je alleen komen met een plaatsbewijs.

 

 Gemiddelde reistijden in Brazilië:

Rio de Janeiro – Ouro Preto 7 uur Cuiaba – Pantanal fazenda’s 2 uur
Rio – Angra dos Reis (voor Ilha Grande) 3 uur Campo Grande – Pantanal ranches 4 uur
Rio – Paraty 4 uur Manaus – Jungle lodge 3 uur varen
Rio – Sao Paulo rechtstreeks 7 uur Olinda – Recife 20 min.
Salvador – Lencois (Chapada Diamantina) 6 uur Recife – Porto Galinhas 1 uur
Salvador – Itacimirim/ Praia do Forte 1 uur

 

Taxi Rio BrazilieAutohuur en taxi’s

Autohuur

Autohuur boeken we op die trajecten, waarvan we zelf hebben ervaren dat een huurauto een voordeel is: bijvoorbeeld in de Zuid Pantanal en tussen Rio en Belo Horizonte. De wegen hier zijn geasfalteerd en doorgaans redelijk onderhouden.

Taxi’s

Taxi’s hebben vaak geen meter, het bedrag dat je moet betalen staat op een lijst op de achterruit. Kijk daar dus eerst naar. Als er wel een meter aanwezig is, vraag de chauffeur dan om hem aan te zetten. Luchthaventaxi’s en taxi’s bij grote hotels kosten altijd meer, als je er wat vandaan loopt en dan een taxi neemt ben je goedkoper uit. Radio-taxi’s zijn wat luxer dan de gewone taxi en voorzien van airco. In de steden vind je taxi’s en chauffeurs van verschillende kwaliteit. In veel taxi’s kunnen nauwelijks koffers. Die gaan dan op de voorbank, naast de chauffeur. Meer dan 2 personen kunnen er dan niet in.

 

Nuttige tips vakanties Brazilië:

Op reis BrazilieMeenemen op vakantie naar Brazilie

Tot de standaard uitrusting van de Brazilië- reiziger horen:

Waardepapieren

Bewaar waardepapieren in een moneybelt die je onder je kleding draagt. Scan voordat je op vakantie gaat naar Brazilië een kopie van paspoort en ticket in en stuur dit naar je eigen e-mail adres. Mocht je je reispapieren kwijtraken, dan heb je altijd in je mailbox nog de kopietjes staan!

Fooien

Bij de meeste hotels en restaurants wordt al 10% service charge in rekening gebracht. Verder kan men naar eigen goeddunken fooien geven. 1 Real is hierbij het minimum.

Afdingen

Natuurlijk moet je bij kraampjes en op markten proberen wat van de prijs te halen. Bedenk wel dat de producten die je koopt soms de broodwinning is van een familie. Als men bereid is te onderhandelen, betekent dat meestal dat het inkomen hard nodig is. Het is dus niet sportief om te kijken hoe ver je kunt gaan. Een goede vuistregel:, Bepaal voor je afdingt welke prijs je voor iets wilt betalen. Als je dan tot overeenkomst komt, zijn alle partijen blij.

 

Handige links

 

Stel je eigen reis samen met bouwstenen
korte Brazilië-reizen of Brazilië-rondreizen